Heeft mediation wel nut bij een arbeidsconflict? – Bekend maakt bemind!

De afgelopen periode ben ik denk ik wel 4 keer gebeld of gemaild met een van deze vragen:

  • Heeft mediation nut bij een conflict tussen werkgever en werknemer?
  • Kan mediation wat betekenen bij een arbeidsconflict?
  • Heeft mediation wel zin bij een langslepend conflict?
  • Ik zit al tijden in de ziektewet, kan arbeidsmediation nog iets betekenen?
  • Heeft mediation ook nut in teams of tussen bedrijven onderling?

Het simpele antwoord is (meestal): JA!

Slager of mediator*?

Maar wat ik ook zeg, het blijft toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt of het lijkt alsof ik lekker commercieel probeer een opdracht te krijgen.

Met dat laatste is op zich niks mis, want ik weet hoe ik van meerwaarde kan zijn voor beide partijen, het team of bedrijf. Toch lijkt het alsof mediation met al zijn mogelijkheden nog minder bekend is.

Mediation bereikt optimum resultaten

Ik geloof dat mediation het beste middel is in conflictbemiddeling, dus zeker bij een zakelijk geschil of arbeidsconflict. Juist bij een conflict tijdens ziekte en re-integratie. Er zijn door de onpartijdigheid, geheimhouding en door 1 op 1 gesprekken oplossingen mogelijk en dingen bespreekbaar die anders wellicht nooit op tafel waren gekomen. Noem het een “optimum” duurzaam resultaat.

Mediation – van “magie” aan tafel tot praktisch

Wat ik aan tafel heb zien gebeuren in arbeidsmediation is best bijzonder. O.a. bij zaken die daarvoor vanwege de escalatie al voor een rechter waren gekomen met advocaten aan beide kanten, maar ook als er gewoon een klein(er) conflict is.

Een goede vraagstelling van een onafhankelijke derde doet veel met de (atmos)sfeer.

Als partijen eenmaal oprecht naar elkaar gaan luisteren en inzicht krijgen in elkaars standpunten en belangen zorgt dit voor een breder perspectief. Dat is een “magisch” moment wat mij soms nog verrast, terwijl ik er zelf bij ben en partijen help om daar te komen.

Verder help ik ook als onafhankelijk registermediator bij een zakelijk conflict, zowel als men samen verder wenst te gaan of wanneer de wegen scheiden. Hierin help ik partijen om de communicatie te verbeteren en tot oplossingen te komen. Veelal help ik mee om tot concrete werkafspraken te komen of begeleid ik de onderhandelingen bij een eindigend dienstverband. Desgevraagd help ik bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst (VSO).

Gratis kennismakingsgesprek

Gooi uw schroom overboord, stap over de drempel heen en laat mij door (pre)mediation, conflictcoaching of een training iets voor u of uw bedrijf betekenen. Ik maak mijn mooie vak graag aan u bekend tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. En ik geloof dat als u het effect ziet, u er wellicht ook wat liefde voor krijgt.

Vraag gratis gesprek aan

Mediationtest

Mocht u toch liever eerst een snelle online check doen, dan kan dit d.m.v. de nieuwe mediationtest!

Deze test vult u gratis en vrijblijvend in en u krijgt binnen enkele werkdagen (veelal binnen een werkdag) een persoonlijk advies op maat. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor een eenmalige reactie met de uitkomst. www.huijbenmediation.nl/mediationtest

*Ik ben MfN registermediator met accreditatie familiemediation (familieconflicten en scheidingsexpert). Tevens full-certified bij de ADR als: mediator, conflictcoach en expert onderhandelaar. Ik ben zeer actief als arbeidsmediator en heb aan beide kanten van de tafel gezet, zowel in de functie van manager en een periode als zieke werknemer.

Werkgebied Huijben Mediation?

Bent u op zoek naar een mediator bij u in de buurt? Mijn werkzaamheden vinden o.a. plaats in Gorinchem, regio Alblasserwaard, regio Drechtsteden, regio Land van Heusden Altena, Dordrecht, Utrecht, Breda, Oosterhout, Rotterdam en Tiel.

Arbeidsmediator Gorinchem – Arbeidsmediator Sliedrecht – Arbeidsmediator Papendrecht Arbeidsmediator Dordrecht – Arbeidsmediator Zwijndrecht – Arbeidsmediator Ridderkerk – Arbeidsmediator Rotterdam – Arbeidsmediator Leerdam – Arbeidsmediator Tiel – Arbeidsmediator Utrecht – Arbeidsmediator Nieuwegein – Arbeidsmediator Sleeuwijk- Arbeidsmediator Almkerk – Arbeidsmediator Zaltbommel – Arbeidsmediator Oosterhout – Arbeidsmediator Breda.