Postnatale mediation of pre-mediation bij relatieproblemen?

Wat zeg je nou? Ja, postnatale mediation!

Bestaat dat? Ik heb geen idee, maar anders is het per vandaag “geboren”. 

Vader worden

Toen ik net vader werd (zeker bij Noa, onze de eerste) weet ik nog dat ik aardig van het padje was. Met een angstvallig tromgeroffel op de achtergrond vloog het kersverse vaderschap me aan.

Zou ik het als kind van gescheiden ouders wel kunnen? Had ik genoeg voorbeeld gehad? Ik voelde me net een soort Atlas met alle verantwoording op mijn schouders en totaal onbekwaam.

Ironwoman

Maar nu naar mijn mooie vrouw die een prestatie van wereldformaat had geleverd. Een soort 15-uur durende triatlon of Iron(wo)man, waarbij haar lichaam tot het uiterste moest gaan. Hormonen die alle kanten op gingen, los van alle pijn en extra spanning bij een eerste bevalling.

Natuurlijk doe ik het als man hiermee nog veel tekort! Ik had al veel respect voor mijn vrouw, maar na de bevalling maakte ik een diepe buiging.

Alles op zijn kop

Het is niet gek dat je leven na zo’n letterlijk “life-event” een periode compleet op zijn kop staat. Jullie moeten wennen aan je nieuwe rol die allerlei gevoelens met zich meebrengt. Zij heeft een enorme dosis hormonen in haar lichaam zitten.

Weetje? Circa 50% – 80% van de vrouwen heeft last van huilbuien, prikkelbaarheid, slaapproblemen (ook zonder hulp van de kleine). Sommige blijven maandenlang somber, angstig, neerslachtig en prikkelbaar. Hij snapt hier soms geen snars van en beleeft dit geheel/deels anders. Intimiteit is soms al even afwezig en na de bevalling nogal pijnlijk, los van de emoties.

Eerst konden jullie doen en laten wat je wilde en nu moet ineens alles worden gepland en georganiseerd voor je weg kan. Je “me-time” staat onder druk en dan heb ik het niet eens over de gebroken nachten, spuitluiers, standaard kleding met spuugvlekken erop, enzovoorts.

Geef het een plekje

Sommige mensen kijken deze periode terug naar hun eigen jeugd wat niet altijd een mooi schattig plaatje was. Maar denk ook aan de vele ouders die na de bevalling enorm verdriet te verwerken hebben omdat hun kindje doodgeboren werd.

Je moet echt heel veel dingen een plek geven, zowel na een bevalling die goed of heftig verliep, als bij rouw. Ieder op zijn of haar manier en dat is volkomen normaal.

Maar juist omdat iedereen hier anders mee omgaat merk je soms ook verwijdering of afstand tussen partners. Je leeft in je eigen realiteit met jouw (afwezige) emoties. Dit kan soms ook best wat spanning of onbegrip veroorzaken bij de ander, tot knallende ruzies en zelfs scheiding aan toe.

Zoek hulp en communiceer

Mocht je hier iets in herkennen dan help ik jullie graag verder.

Hoe? Door minimaal een verhelderend gesprek met jullie te houden. We praten over de situatie en hoe jullie dit beiden hebben beleefd. We kijken naar de gezamenlijke dingen, maar ook naar de verschillen. En vaak ontstaat er hierdoor al meer inzicht in elkaar en begrip.

Geen zweverig gedoe

Pre-mediation is laagdrempelig en je zit dus niet meteen op de rode sofa met een therapeut of psycholoog. Na een of hooguit enkele gesprekken is alles besproken en beslissen jullie hoe je verder wilt. Dit kan zijn dat je met je nieuwe inzichten samen aan de slag gaat of dat je extra hulp gaat zoeken. Pre-mediation is bij mij ook goedkoper dan normale mediation, omdat er minder administratie bij komt kijken vanuit mijn beroepsgroep.

Vraag gratis gesprek aan

*Wannes is MfN registermediator met accreditatie familiemediation (familieconflicten en scheidingsexpert). Full-certified bij de ADR als: mediator, conflictcoach en expert onderhandelaar. Hij is getrouwd met Bo en vader van drie dochters van 6, 9 en 11 jaar.

Werkgebied Huijben Mediation?

Bent u op zoek naar een mediator bij u in de buurt? Mijn werkzaamheden vinden o.a. plaats in Gorinchem, regio Alblasserwaard, regio Drechtsteden, regio Land van Heusden Altena, Dordrecht, Utrecht, Breda, Oosterhout, Rotterdam en Tiel

Familiemediator Gorinchem – Familiemediator Dordrecht – Familiemediator Rotterdam – Familiemediator Tiel – Familiemediator Oosterhout – Familiemediator Breda – Familiemediator Sliedrecht – Familiemediator Leerdam – Familiemediator Papendrecht – Familiemediator Ridderkerk – Familiemediator Utrecht – Familiemediator Zwijndrecht