Wat is pre-mediation?

watispremediation-HuijbenMediation

Pre-mediation is een vorm van mediation die nog wat minder bekend is, maar veel kansen biedt. Laten we eerst kort kijken naar de vraag: “Wat is mediation?”

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij je twee (of meer) personen/partijen/groepen die een conflict hebben helpt om weer in gesprek te gaan en waar mogelijk tot een oplossing te komen waar beiden zich in kunnen vinden.

Preventief & informeel

Pre-mediation is een preventieve, lichte vorm van mediation, zonder alle formele regels en reglementen waaraan een erkende registermediator zich (terecht) aan dient te houden.

Pre-mediation is simpelweg een verhelderend gesprek met de andere partij en de mediator om zaken die spelen duidelijk te krijgen, voordat er echt sprake is van een conflict of formele mediation. Dit kan 1 op 1 of digitaal met de mediator, soms gezamenlijk ter voorkoming van of juist ter voorbereiding op een nog te starten mediationtraject.

De mediator zal eerst moeten weten wat er speelt. Meestal is dit eerst d.m.v. 1 op 1 gesprekken. Daarna volgt de gezamenlijke pre-mediation. Daarna besluiten jullie of er voldoende basis is om te stoppen en de uitkomst eventueel vast te (laten) leggen of toch een mediationtraject te starten.

Voorbeelden van pre-mediation?

Denk aan pre-mediation in een relatie of huwelijk wanneer je geen relatietherapie wilt, maar wel preventief en snel tot de kern wilt komen van wat er speelt.

Of pre-mediation op het werk rondom werkhervatting tijdens ziekteverzuim. Je wilt als werkgever vooraf zaken bespreken en scenario’s doornemen met werknemer zonder conflict en voor er sprake is van een mediationtraject. Naast dit gesprek zal er gesproken moeten worden met beide partijen en worden afspraken naderhand (per mail) aan elkaar bevestigd.

Wat kost pre-mediation?

In de premediation-fase kan je al tot oplossingen komen wat een verder mediationtraject overbodig maakt. Pre-mediation is veelal één gesprek. Daarna besluiten jullie of er voldoende duidelijk is en of hoe je verder wilt. Ook kan de mediator jullie helpen bij het opstellen van de afspraken. Pre-mediation is dus eigenlijk de goedkoopste variant!

Werkt de pre-mediation niet, dan schaal je op. Doe je dit bij dezelfde mediator dan is de eerdere tijd geheel effectief geweest en bruikbaar in het traject.

Weet je niet zeker of jouw situatie zich leent voor (pre)mediation maar wil je wel antwoord?

Doe dan de mediationtest!

Certificering en accreditatie

*Ik ben MfN registermediator met accreditatie familiemediation. Hierdoor kan ik een scheiden van A tot Z begeleiden. Tevens ben ik full-certified bij de ADR als mediator, conflictcoach en expert onderhandelaar. “Mediator” is een vrij beroep en titel, maar registermediator niet. Ik val hierdoor onder twee erkende beroepsorganisaties (MfN of ADR) met regelgeving, toezicht, professionaliteit en ervaring.

U kunt dit o.a. checken op: mfnregister.nl

Neem gerust contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met kostenindicatie!

Vraag gratis gesprek aan

Werkgebied Huijben Mediation?

Ben je op zoek naar een mediator bij jou of jullie in de buurt? Mijn werkzaamheden vinden o.a. plaats in Gorinchem, regio Alblasserwaard, regio Drechtsteden, regio Land van Heusden Altena, Dordecht, Papendrecht, Ridderkerk, Utrecht, Breda, Tilburg, Rotterdam en Tiel.