Wat te doen bij disfunctioneren of een dreigend arbeidsconflict?

Allereerst is het de vraag wat werkgever en werknemer hieronder verstaan?

Disfunctioneren kan voor de een betekenen niet of maar ten dele voldoen aan de functie-eisen. Voor de ander niet of deels voldoen aan al dan niet gecommuniceerde verwachtingen, taken of werkafspraken. Meestal spelen ook andere onderliggende zaken een rol.

Het zou te simpel zijn als ik hierin zou pretenderen dé standaardoplossing te hebben, want die is er niet. Elk bedrijf, iedere situatie, werknemer en werkgever is anders. Wel zijn er tips en dingen die helpend kunnen zijn.

Wrijving geeft glans

Daarnaast mogen we ook accepteren dat disfunctioneren en conflicten erbij horen. Als je dit goed bespreekt en er samen van leert kan het glans geven aan een bedrijf en de samenwerking.

De juiste mensen aan tafel

Zorg ervoor dat de “juiste” mensen aan tafel zitten. Het kan de situatie maken of breken met alle gevolgen van dien. Voor teamleiders en managers is dit soms pittig, omdat je eigenlijk zelf de situatie wilt oplossen. Persoonlijk vind ik het getuigen van leiderschap als je hierboven kunt staan en hulp inschakelt omdat het je bedrijf, je team, de situatie of je werknemer dient.

Als werknemer helpt het om open te staan voor dit soort gesprekken, hoe lastig het ook is.

Het helpt om vooraf duidelijk je verwachtingen kenbaar maken en af te spreken welke stappen jullie zouden willen nemen. Als je er samen met je leidinggevende niet uitkomt kan je vragen of er nog andere, (externe) opties zijn om hierin verder te komen.

Denk ook aan advies van een vertrouwenspersoon of conflictcoach of bespreek het bij ziekte of re-integratie met je bedrijfsarts. Zij kunnen jullie bij een arbeidsconflict doorverwijzen naar een mediator. Dit bespreken kan helpen bij het herstel.

Neutrale derde als procesbegeleider

Betrek een neutrale derde die het proces kan begeleiden en de voortgang kan bewaken. Zeker wanneer de situatie zich afspeelt tijdens verzuim of een re-integratietraject.

In de praktijk gebeurt dit vrijwel altijd pas nadat de situatie geëscaleerd is. Neutraliteit is intern vaak lastig te realiseren, want iemand in loondienst (HR / P&O) kan bijna nooit geheel neutraal, onpartijdig en onafhankelijk opereren of staat al met 3-0 achter bij een van de partijen. Hierdoor wordt het escalatierisico hoger met een grotere kans op juridisering, langer verzuim en extra kosten.

Maak een tussenstap

Soms is het handiger om partijen niet gelijk samen in een ruimte te zetten, maar een tussenstap te maken. Eerst een 1 op 1 gesprek met een neutrale derde kan helpen om het vuile water uit de kraan te laten. Het helpt als de gespreksbegeleider neutraal en onpartijdig is, want hoe open en eerlijk kan iemand zijn naar een collega? Wat doen ze met de info? Straks komt het in mijn dossier?

Een mediator is extern, neutraal, onpartijdig en werkt met geheimhouding wat zorgt voor openheid.

Effectieve communicatie – Luister en stel open vragen

Omdat communicatie cruciaal is, blijft het bespreken en luisteren naar elkaar een sleutel.

Spreek vanuit jezelf en geef de ander de ruimte om zijn/haar verhaal te doen en wellicht uitleg te geven. Zodra de communicatie verstoord is escaleren zaken vrij snel.

Stel open vragen zonder aannames of ondertoon.

Verplaats je in de ander

Er ligt hierin nog een verborgen parel verstopt, want door je te verplaatsen in de ander verruim je je eigen perspectief. Dat heeft weer effect op wederzijds begrip, het zien van elkaars belangen en creativiteit om meer mogelijkheden te ontdekken.

Als mediator werk ik graag met een narratieve insteek, hierbij erkennen en markeren we het verleden, het dominante conflictverhaal. Daarna kijken we vooruit naar een positieve toekomst.

Gratis kennismakingsgesprek

Graag bied ik u een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan waarin ik mezelf verder voorstel en uitleg hoe mijn werkwijze kan bijdragen aan een oplossing. We kunnen dan ook kort de situatie bespreken en praten over de opties.

Bel, mail of app en u zult de meerwaarde en het duurzame effect van mediation ervaren.

Vraag gratis gesprek aan

Mediationtest

Mocht u toch liever eerst een snelle online check doen, dan kan dit d.m.v. de mediationtest!

Deze test vult u gratis en vrijblijvend in en u krijgt binnen twee werkdagen een persoonlijk advies op maat. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor een reactie met de uitkomst.

www.huijbenmediation.nl/mediationtest

Werkgebied?

Ik werk van Rotterdam tot Tiel en Utrecht tot Breda met Gorinchem als uitvalsbasis, maar ben bereid om verder te reizen en anders verwijs ik u graag warm door.

Arbeidsmediator Gorinchem – Arbeidsmediator Sliedrecht – Arbeidsmediator Papendrecht Arbeidsmediator Dordrecht – Arbeidsmediator Zwijndrecht – Arbeidsmediator Ridderkerk – Arbeidsmediator Rotterdam – Arbeidsmediator Leerdam – Arbeidsmediator Tiel – Arbeidsmediator Utrecht – Arbeidsmediator Nieuwegein – Arbeidsmediator Sleeuwijk- Arbeidsmediator Almkerk – Arbeidsmediator Zaltbommel – Arbeidsmediator Oosterhout – Arbeidsmediator Breda.

*Ik ben MfN registermediator met accreditatie familiemediation (familieconflicten en scheidingsexpert). Tevens full-certified bij de ADR als: mediator, conflictcoach en expert onderhandelaar. Ik ben zeer actief als arbeidsmediator en heb hiervoor als leidinggevende (manager) veel ervaring opgedaan wat helpt bij een professionele aanpak.