Hoe lang duurt een mediationtraject?

De situatie bepaald deels de duur

Hoe lang mediation duurt hangt vooral af van de situatie en daarnaast van partijen zelf.

Als een conflict al jaren heeft voortgeduurd is de kans op een doorbraak of oplossing meestal niet in een gesprek te realiseren, al maak ik de uitzonderingen ook mee.

Ervaringen op het werk, gewoontes, (oud) gedrag, emoties, teleurstellingen, verleden, sociale druk, loyaliteit, communicatieve vaardigheden of beperkingen en zorgen. Er zijn veel zaken die in meer of mindere mate, al dan niet bewust, een rol spelen in het conflict of geschil en daarmee ook effect hebben op de duur van mediation.

Hoe snel kan mediation effect hebben?

Mediation kan al binnen één gesprek effect hebben. Soms komt het al door het plannen van een afspraak dat mensen tot een dieper besef komen, omdat de mogelijke gevolgen ineens zo reëel worden wat o.a. tot (zelf)reflectie leidt.

Hoe lang duurt mediation?

Bij pre-mediation kan één gesprek al zorgen voor nieuwe inzichten en relativering.

Vaak is een verhelderend gezamenlijk gesprek al genoeg. Soms met een vervolggesprek waarbij er een kort verslag van het gesprek gemaakt kan worden met daarin de gezamenlijke afspraken of resultaten. Optioneel kan er voorafgaand aan het gezamenlijke gesprek gekozen worden voor twee korte individuele gesprekken. Daarin bepaalt u zelf wat u wilt en kan ik desgevraagd vooraf adviseren wat ik verwacht.

Bij arbeidsmediation of een arbeidsconflict duurt een gemiddeld mediationtraject circa 3-5 gesprekken van gemiddeld 1-2 uur. Graag spreek ik eerst beide partijen apart, omdat ik dan snel weet wat er speelt en wat iedereen als ideale plaatje voor ogen heeft (het “optimum”).

Qua feitelijke duur kan dit binnen enkele weken gerealiseerd worden. Door emoties, de volle agenda’s van partijen en soms het nut of de noodzaak om even pauze te nemen tussen de gesprekken, kost dit veelal wat meer tijd.

Bij een scheiding zijn er zoveel factoren die meespelen. Regelmatig merk je dat er groot verschil is tussen partijen. De ene is al bezig met de toekomst en de ander nog bezig met het verwerken of zit nog in de eerste emoties. Zijn er kinderen dan heeft dit ook effect. Is er een bedrijf wat valt in de gemeenschap van goederen, waarvoor diverse zaken geregeld moeten worden?

Verschillen qua vorm en duur?

Er zit veel verschil tussen langslepende conflicten en kleinere geschillen. Maar ook tussen Spoor 1 (re-integratie bij werkgever) en Spoor 2 (re-integratie elders) met diverse externe vertragende factoren.

Bij een exit-mediation met onderhandelingen heb je te maken met diverse andere factoren. Kan je samen aan tafel of moet het d.m.v. pendelmediation in aparte ruimtes? Moet alles per mail of online verzorgd worden?

En los van mijn positieve ervaringen, merk ik ook vertraging als er adviseurs op de achtergrond aanwezig zijn die ook volle agenda’s hebben waardoor advies langer op zich laat wachten.

Aan de andere kant is zorgvuldigheid ook belangrijk. Zowel voor werkgever als voor werknemer, maar helemaal bij een scheiding met kinderen en/of met een bedrijf. Dan praat je eerder over maanden dan weken.

Kortom, aan mij als mediator zal het niet liggen. 😉

Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, bel of app en u zult de meerwaarde en het duurzame effect van mediation ervaren, waardoor de duur betrekkelijk is.

Vraag gratis gesprek aan

Mediationtest

Mocht u toch liever eerst een snelle online check doen, dan kan dit d.m.v. de nieuwe mediationtest!

Deze test vult u gratis en vrijblijvend in en u krijgt binnen enkele werkdagen (veelal binnen een werkdag) een persoonlijk advies op maat. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor een eenmalige reactie met de uitkomst. www.huijbenmediation.nl/mediationtest

*Ik ben MfN registermediator met accreditatie familiemediation (familieconflicten en scheidingsexpert). Tevens full-certified bij de ADR als: mediator, conflictcoach en expert onderhandelaar. Ik ben zeer actief als arbeidsmediator en heb aan beide kanten van de tafel gezet, zowel in de functie van manager en een periode als zieke werknemer.

Werkgebied Huijben Mediation?

Bent u op zoek naar een mediator bij u in de buurt? Mijn werkzaamheden vinden o.a. plaats in Gorinchem, regio Alblasserwaard, regio Drechtsteden, regio Land van Heusden Altena, Dordrecht, Utrecht, Breda, Oosterhout, Rotterdam en Tiel.

Arbeidsmediator Gorinchem – Arbeidsmediator Sliedrecht – Arbeidsmediator Papendrecht Arbeidsmediator Dordrecht – Arbeidsmediator Zwijndrecht – Arbeidsmediator Ridderkerk – Arbeidsmediator Rotterdam – Arbeidsmediator Leerdam – Arbeidsmediator Tiel – Arbeidsmediator Utrecht – Arbeidsmediator Nieuwegein – Arbeidsmediator Sleeuwijk- Arbeidsmediator Almkerk – Arbeidsmediator Zaltbommel – Arbeidsmediator Oosterhout – Arbeidsmediator Breda.