Heb ik recht op subsidie bij mediation?

Heb ik recht op subsidie bij mediation?

Kan ik gebruik maken van subsidie bij mediation? M.a.w. heb ik recht op toevoeging?

Ja, maar de meeste mensen voldoen uiteindelijk niet aan de voorwaarden voor gesubsidieerde mediation. Dit omdat hun bruto jaarinkomen of vermogen te hoog ligt. Er wordt hierbij ook gekeken naar de situatie na verkoop van de woning of na verdeling van overig vermogen. Dus al begint een zaak op subsidie / toevoeging, dan zal je later toch nog jouw deel moeten betalen als later blijkt dat je teveel vermogen hebt.

In juli 2020 zit die individuele grens op € 15.422,99. Dus alles wat je gelijk of meer ontvangt als opbrengst van een zaak heeft als gevolg dat je de mediator of advocaat alsnog zelf moet betalen. Ik kan dit kosteloos voor jullie nagaan tijdens een gratis kennismakingsgesprek!

Check alle actuele voorwaarden en of je hieraan voldoet via: www.rechtsbijstand.nl

Kan je gratis scheiden?

Ja, in bijzondere gevallen wel. Iemand die voldoet aan alle voorwaarden om subsidie te ontvangen kan bij de Gemeente vragen om bijzondere bijstand, maar dit komt weinig voor. Wel is het handig als lokkertje op internet om zo de aandacht te trekken.

Kosten mediator

Gemiddelde kosten voor een mediator kun je zo op Google zoeken, maar die zeggen nog vrij weinig. Ze variëren en zeggen weinig over diensten en overige kosten die al dan niet onder het uurtarief vallen en al helemaal niks over kwaliteit en service en dat zoek je.

Bij subsidie voor een van de partijen (particulieren) betaald de ene partij de helft van het uurtarief (ex BTW) en de rechthebbende slechts € 55,- of € 109,- (BTW vrij) voor het gehele traject.

Sommige mediators rekenen daarnaast ook reiskosten, kantoorkosten, porti en kosten rondom nazorg.

Tips voor het kiezen van de juiste mediator

Check vooraf op je recht hebt op toevoeging en of de kans groot is dat je alleen de eigen bijdrage hoeft te betalen, ook nadat de zaak is afgehandeld.

Neem alle kosten en voordelen mee in je afweging t.o.v. internetstunters en weet dat een mediationtraject door het opmaken van stukken en berekeningen meer uren kost dan alleen de fysieke gespreksuren. Het verdienmodel zit o.a. in de uren buiten de pakketten. Scheiden is helaas niet goedkoop, tenzij je echt recht hebt op subsidie.

Maar in alle gevallen is mediation veel goedkoper dan beiden een advocaat. Dit terwijl de diensten bij een goede mediator net zo goed zijn met minder kans op escalatie omdat de mediator onpartijdig en neutraal is.

Neem voor vragen gerust contact op.

Stel een vraag

Werkgebied Huijben Mediation?

Ben je op zoek naar een mediator bij jou of jullie in de buurt? Mijn werkzaamheden vinden o.a. plaats in Gorinchem, regio Alblasserwaard, regio Drechtsteden, regio Land van Heusden Altena, Dordecht, Utrecht, Breda, Tilburg, Rotterdam en Tiel.